Soho House Berlin

De Hotlist 2011 van Condé Nast Traveller focuste in Europa in de eerste plaats op de klassieke zuiderse vakantielanden zoals Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland, maar had ook ruim oog voor de opvallende nieuwe toprealisaties in de meer noordelijk gelegen gebieden. De citytrippers en de businessreizigers vinden er ongetwijfeld hun gading tussen de soms verrassende keuzes.

Toch eerst nog even zuidelijk vertoeven en zelfs oriëntaals in Turkse sferen.House Hotel Nisantasi ligt in een chique wijk van Istambul en staat voor een nieuw luxueus boutique hotel met 45 kamers, waarvan sommige een prachtig zicht bieden op de Boshorus. De ingang van het hotel biedt dan weer een Alice in Wonderland ervaring: een soort konijnenpijp. Geen wonder dat het hoteldesign felbesproken is.

Het Pera Palace Hotel was per 1895 het eerste luxehotel ooit in Istanbul. Het beschikte toen al over elektriciteit en stromend water om vooral de passagiers van de Orient Express te behagen. Na een grondige renovatie van de 115 kamers heeft het Pera Palace vorig jaar de deuren heropend. Inbegrepen de kamer waar Agatha Christie haar klassieker ‘Murder on the Orient Express’ zou geschreven hebben. De Orient Bar heeft uiteraard de naam behouden.

Bij het Radisson Royal Hotel aan de Moskva-river in Moskou gaat het eveneens om een zeer ingrijpende restauratie. Het hotel is met 550 kamers het grootste vijfsterrenhotel van de Russische hoofdstad. Alles is trouwens navenant impressionant grootschalig: het zwembad heeft olympische afmetingen, de bib heeft meer dan 3000 boeken in verschillende talen, enz.

In de Zweedse hoofdstad Stockholm oogt het Nobis Hotel ook klassiek Zweeds inzake interieur. Het aangeboden voedsel in het restaurant is echter duidelijk Italiaans van inspiratie en de bartender die de cocktails mixt in de Gold Bar, kan zijn Amerikaanse origine niet wegstoppen. Het hotel refereert door zijn verlichting aan glitter, maar er rechtover is er een meer donkere nachtbar.

Uiteraard kon de Hot List niet aan Londen voorbij. The Savoy, meer dan een begrip in de Britse hoofdstad, heropende vorig jaar in oktober na een restauratieperiode van 3 jaar. Dat leverde meer dan ooit voorheen stijlrijke – vooral dan Edwardiaans en Art Deco – suites op, in totaal 38 stuks, eb schitterende gemeenschappelijke ruimtes met panoramisch zicht over de Thames. De butlers spelen een opgemerkte rol in de grandioze service van deze hotelicoon.

Met W London Leicester Square is het 40e W Hotel een feit. Het is eens te meer een spectaculair designhotel geworden dat van buitenuit frappeert door zijn glaspartijen en zijn bijzonder licht. Binnen zijn er 192 kamers, waarvan de meerderheid in zogenaamde studio style. Ze worden ‘fun and funky’ genoemd en op z’n mooist na zonsondergang. Restaurant Spice Market is Aziatisch van inspiratie.

Het Coworth Park in Berkshire is daarentegen landelijk gelegen en het hotel (30 kamers binnen het uit 1776 daterende hoofdgebouw + 40 kamers in bijhorende gebouwen) houdt het bij de klassieke waarden. The Dorchester Collection hecht als hotelgroep vooral zeer grote waarde aan de spa afdeling. Het restaurant is uiterst verzorgd, er zijn paardenstallen en een poloterrein en ook een aparte kids club.

De keuze van Condé Nast Traveller viel in Duitsland op het Soho House Berlin. Aan de 40 kamers worden een Britse excentriciteit toegeschreven, al worden de bloemenprints op de zetels daartoe gerekend. Ontbijten kan op het dak, waar zich ook een zwembad bevindt, terwijl de kelderverdieping zowel spa, filmzaal, bibliotheek als bar herbergt.

In Nederland is The Grand Amsterdam aan de eer. Vooral de roots zijn merkwaardig, want dit gebouw werd in de 16e eeuw gebouwd als klooster en diende ook zo’n 200 jaar als stadhuis, alvorens in de jaren 1990 tot hotel omgeswitcht te worden. Thans is een nieuwe fase aangebroken met de renovatie van het hotel.

Last but not least viel ook België in de prijzen. Meer bepaald beschouwt Condé Nast Traveller het Tenbosch House in Brussel als het hipste nieuw hotel van de hoofdstad. Dat komt omdat dit oord, op het grondgebied van Elsene, ergens het verlengstuk is van drie eminente kunstgalerijen. De gasten beschikken over heel wat ruimte en privacy, en naast de Zen tuin staat hen onder meer een poolhouse en een sauna ter beschikking.