St Lawrence Toronto

Naar de versmarkt gaan is vanzelfsprekend geen uniek motief voor een reis, maar het kan wel een heel aangename bijkomstigheid zijn voor wie waar ook ter wereld zijn vakantie doorbrengt of in den vreemde vertoeft om welke reden dan ook. National Geographic verdiepte zich over de verkoop in openlucht van vers voedsel en vergeleek. Uiteraard speelden kwaliteit en prijs daarbij een doorslaggevende rol, maar ook anciënniteit. Goedkoop, vers en lokaal werd uiteraard als beste combinatie beschouwd. Aan deze top-10 hecht men beter geen zwaarwichtige conclusies, maar indicatief is dit een leuke wegwijzer.

1.Toronto

St.-Lawrence in het oude stadsgedeelte van het Canadese Toronto geldt als boerenmarkt met een traditie die tot in het jaar 1803 wortelt. Toen had die markt ook gedeeltelijk in het Stadhuis plaats. Na jaren van verwatering van het initiatief werd het hernomen in de 70’er jaren van vorige eeuw. Er zijn meer dan 120 standnemers en de marktdag is de zaterdag.

2.New York City

Union Square Greenmarket op Manhattan (NYC), dat in de jaren ’70 bekend stond als pleisterplaats voor junkies, kreeg in 1976 een nieuwe bestemming als markt met als basis farmers uit Hudson Valley die er hun verse producten komen aanbieden. Deze markt heeft 4 maal per week plaats (telkens op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag) het hele jaar door. 

3.St.-Lucia

Castries Market is een halfoverdekte markt (bescherming vooral tegen de soms overdadige zon) in de hoofdplaats van het Caraïbische eiland. Het is tegelijk de grootste en luidruchtigste markt van heel St.-Lucia. Het aanbod gaat van verse vis tot lokale specerijen en groenten- en fruitsoorten. De markt is dagelijks open behalve op zondag. Zaterdag is de meest actieve marktdag.

4.Belém

Ver-o-Peso heeft zijn naam van de dokken aan de oever van de Amazone in het Braziliaanse Belém. Deze markt heeft uiteraard hoofdzakelijk een aanbod van verse vis en kenmerkt zich zowel door zijn decibels als zijn soms chaotische toestanden. Het marktgebouw dateert uit 1899 en is neogotisch van stijl. Benevens de ‘catch of the day’ zijn er ook vruchten en andere voedingswaren te verkrijgen.

5.Santiago de Chile 

De naam Mercado Central zegt wellicht voldoende. Het geldt in de eerste plaats een vismarkt met wel zeere gevarieerde keuzemogelijkheden. Dat impliceert ook restaurantjes waar eventueel de uitgekozen vissoorten ter bereiding aangeboden worden, bijvoorbeeld in een ‘paila marina’. Het gebouw zelf werd opgetrokken in 1872 en is geconcipieerd in een heel fraaie Art Nouveau stijl.

6.Singapore

Kreta Ayer Wet Market vertegenwoordigt het vleugje Azië dat niet kon ontbreken in deze top 10. Deze Chinatown markt, die elke morgen operationeel is, kenmerkt zich door zijn kraaknetheid. Het aanbod is vaak minder gebruikelijk naar onze westerse normen, want ook schildpadden en kikkers maken er deel van uit, naast vaak nog levende slangen en delen van andere dode dieren. Op de verdieping boven de markt is er ruime gelegenheid om de inwendige mens te versterken. 

7.Helsinki

De keuzemakers van National Geographic hadden er blijkbaar ook graag een noorderse markt bij en lieten daarvoor het oog vallen op de openluchtmarkt Kauppatori ter hoogte van South Harbor in de Finse hoofdstad. Deze typische markt heeft het verwachte aanbod van zalm en haring, vers en onder allerhande bereidingsvormen, maar ook rendier en eland, plus een waaier aan producten met zelfs chocolade als basis.

8.Palermo

La Vucciria op de Piazza San Domenico de Siciliaanse hoofdplaats straalt meer de sfeer van het Midden-Oosten dan van Europa uit. Deze bijzondere sfeer wordt bekomen door het genre dat muzikanten en zangers ten gehore brengen en de indringende geur van gegrilde worsten en kebabs. Toch is het aanbod overwegend ingekleurd door allerhande verkoopswaren, van fruit tot vis.

9.Nice

Cours Saleya, gelegen tussen de Middellandse Zee en het oude stadsgedeelte van Nice, is een leuke, maar vaak heel drukke markt. De nadruk ligt op typische lokale eetspecialiteiten, maar ook ingrediënten met internationale allures. De markt is elke morgen open van dinsdag tot zondag. In de directe buurt bevinden zich heel wat cafés en visrestaurantjes, waardoor de buurt vooral op zomeravonden bijzonder aangenaam en geanimeerd is.

10.London

Borough Market (in Southwark Street) is zondermeer Londens oudste voedselmarkt. Minstens 250 jaar oud, zo wordt gezegd. Deze fraai overdekte markt is wekelijks operationeel op donderdag, vrijdag en zaterdag. Het aanbod komt uit heel de UK en zelfs erbuiten. Er worden dan ook zowat alle denkbare producten te koop aangeboden, van exquise olijfolie tot verfijnde en soms iets minder verfijnde soorten worst.