Montenegro

Dat Montenegro jaar na jaar spectaculair aangroeit in toeristische belangstelling, was voorspeld en dus geen echte verrassing. Goede waar prijst nu eenmaal zichzelf. Het nadeel van dergelijke snel stijgende bijval is de plaatselijke authenticiteit die onder druk komt te staan, spijts het element ecologie in Montenegro een belangrijke rol speelt. Wie ten volle wil genieten, wacht toch best niet al te lang met een bezoek. Tot de grote voordelen van een strandvakantie horen de prachtige excursies die voor het grijpen liggen.

Montenegro is qua oppervlakte nog niet de helft van België, maar beschikt wel over 293 km kust. Dat komt vooral door een mega-fjord. Het is de Baai van Kotor. Het stadje Kotor zelf, de jongste jaren uitgegroeid tot belangrijke cruisehaven in de Middellandse Zee, heeft middeleeuwse roots. De omwallingen zijn nog bijna helemaal intact. Gekoppeld aan de indrukwekkende natuurlijke bergbescherming in de rug, zorgt dit voor een heel aparte gewaarwording. Intra muros komt daar de overwegende fraaie Venetiaanse bouwstijl bij, met als extra de sfeer van vele terrassen.

Andere voltreffers in de Baai van Kotor zijn Herceg Novi en de mini-eilandjes Gospa en Skprjela.

Hedendaagse shoppingfaciliteiten

Als ‘place to be’ voor strandvakanties geldt deBudvanska Riviera, goed voorzien van ruime stranden, waarop Blauwe Vlaggen wapperen omwille van het heldere water.Budva is uitgroeid tot een leuke en vrij mondaine shoppingstad met uitgebreide jachthaven en dito uitgaansmogelijkheden. Het oude stadsgedeelte bevindt zich achter de oude stadswallen en zit vol culturele hoogstandjes aan kerken en musea.

Met de jaren zijn Budva en Becici organisch ineengegroeid. Deze laatste locatie kenmerkt zich in de eerste plaats door de hoogwaardige hotellerie op zijn grondgebied. Dé absolute blikvanger bevindt zich echter in de nabijheid: op het schiereiland Sveti Stefan, in een ver verleden een eenvoudig vissersplaatsje, heeft Aman Resorts de oude infrastructuur verwerkt tot schitterend eigentijds luxehotel, dat trouwens in de Hot List 2011 van Condé Nast Traveller staat.

De zone Budva-Becici mikt niet enkel op leisure vakantiegasten. De uitbouw gebeurt op een gediversifieerde wijze – congresfaciliteiten, wellnessvoorzieningen, golfcourts, yachthavens, enz. – zodat ook de sector van de zakenreizen er perfect zijn draai kan vinden.

De bereikbaarheid vormt geen probleem gezien de nabijheid van het internationaal vliegveld van Tivat. Zelfs vanuit Dubrovnik is de afstand niet meer dan anderhalf uur rijden.

Toppers in het binnenland

Er zijn nog toppers aan de Montenegrijnse kust, zoals Bar (omwille van de diverse archeologische sites) en Ulcinj (vanwege het landschappelijk schoon), maar ze wegen niet op tegen het aanbod van het hinterland. Daar is de meest voor de hand liggende uitstap die naar Cetinje. De vergezichten op de sterk klimmende weg naar het Nationaal Park van Lovcen zijn uitzonderlijk mooi. Behalve de fotostops onderweg is een halte boven op het plateau in Njegusi een eerste must. Vooral dan om historische redenen want dit is de geboorteplaats van de Petrovic-dynastie, de grondleggers van Montenegro. Dit zwarte gebergte, dat ook zijn naam schonk aan het land, weerstond destijds met succes de aanvallen van het Ottomaanse rijk.

Cetinje, een eind verderop, was een stad van dichters en intellectuelen toen die in 1878 tot hoofdstad uitgeroepen werd van de onafhankelijke staat Montenegro, op de kaart gezet via het Congres van Berlijn. Na 1918, meteen ook het einde van deze nog jonge staat, is de tijd als het ware blijven stilstaan in Cetinje. Dat is tenminste toch de indruk die gewekt wordt uit de nog talrijke gewezen regeringsgebouwen en buitenlandse diplomatieke vestigingen, waaronder de Belgische ambassade. De gezellige verkeersvrije straten zijn wél à jour. Intussen is Podgorica de hoofdstad van het huidige (sinds 2006) Montenegro.

Actief toerisme

Het verdere binnenland van Montenegro herbergt een pak bezienswaardigheden die vooral natuurgebonden zijn: Nationaal Park Biogradska gora, mogelijks het laatste stuk oerwoud in Europa, Nationaal ParkDurmitormet aansluitend de 1300 m diepe canyon van de Tara-rivier, de tweede diepste na de Grand Canyon in Colorado, en Nationaal Park Skadarmeer, dat vooral bij birdwatchers sterk in de smaak valt.

Montenegro is bovendien een roerganger van actief toerisme. Zo leent de Bobotov Kuk (2522 m), de hoogste piek in Durmitor, zich perfect zowel tot hiking als tot het pure klimwerk. Tal van bergrivieren worden gebruikt voor de beoefening van rafting en aanverwante avontuurlijke watersporten. Op het vasteland is speleologie een optie en in de lucht zijn dat paragliding en ballonvaart.