Aruba

Aruba behoort tot de Nederlandse Antillen, maar in tegenstelling met buureiland Curaçao vallen die sporen uit het koloniaal verleden veel minder uitgesproken op. Het bezoekerspubliek van Aruba komt immers in de eerste plaats uit de Verenigde Staten. Wat niet onlogisch is, want Miami ligt niet echt ver van dit ABC-eiland. Dat betekent meteen ook dat er naast verblijfsgasten ook heel wat cruiseschepen aanleggen in Oranjestad.

Deze tijdelijke bezoekers hebben er ruime keuze uit vaak zeer eigentijds ogende malls, waarin vooral het aanbod aan kleren en juwelen behoorlijk prijsgunstig uitvalt. Uiteraard zijn er daarnaast een pak plaatsen waar de toeristen hun honger en dorst kunnen laven; wat dat betreft is het hele eiland trouwens goed voorzien. 

Groot in oppervlakte is Aruba nochtans niet. De twee verste punten liggen slechts 33 km van elkaar vandaan. De permanente bevolking bedraagt een slordige 100.000 Arubanen. De samenstelling ervan is heterogeen, maar echte problemen zijn er daarmee eigenlijk nooit echt geweest. One happy island dus. Bovendien is de vriendelijkheid van die bevolking een feit. Het hoge servicegehalte is wellicht één van de elementen die Amerikanen aantrekt.

Essentieel motief is natuurlijk het klimaat. Het weer is bijna het hele jaar door egaal, want van de gemiddelde temperatuur van 28°C wordt weinig afgeweken. Er valt relatief weinig regen, maar wanneer dat toch het geval is gebeurt dat meestal ook intens. Daarentegen hoort Aruba tot de zogenaamde benedenwindse eilanden, wat betekent dat het in de regel ontsnapt aan het jaarlijkse orkaangeweld. Integendeel, het cruiseseizoen draait pas op volle toeren wanneer de hurricanes hoger in de Caraïben toeslaan.

Bijhorende sterke troef zijn de hagelwitte exotische stranden. Eagle Beach en Palm Beach zijn de namen van de populairste strandzones in de nabijheid van Oranjestad. Ook de hotellerie is daar ingeplant. Eigenlijk zijn er twee duidelijk onderscheiden hotelzones: de hoogbouwhotels, waarbij grote Amerikaanse hotelketens nadrukkelijk voor aanwezig tekenen, en de laagbouwhotels die duidelijk beter in de smaak vallen bij Europese gasten.

In beide gevallen is de kwaliteit van de hotellerie doorgaans hoog. Tegelijk vertoont de kwantiteit de jongste jaren een duidelijk stijgende curve. Hoewel de internationale kredietcrisis vanzelfsprekend ook hier een remmende factor was. Verder ligt het voor de hand dat een relatief klein eiland zijn territoriale beperkingen heeft indien het volop genietbaar wil blijven.

Opvallende stranden zijn er langs de riante zuidkust nog met Rodgers Beach en Baby Beach (beiden in de buurt van Sint Nicolaas) en ter hoogte van het meest noordelijke punt Arashi Beach. Daar bevindt zich tevens het California Lighthouse. Deze vuurtoren behoort, samen met de Alto Vista-kapel, tot de eerder schaarse items vanuit cultuurhistorisch perspectief bekeken.

Qua natuurhistorisch erfgoed is Aruba dan weer wel serieus begiftigd. Zoals de Natural Bridge, de Ayo rotsen en de specifieke divi divi-bomen die zich in hun groei sterk laten beïnvloeden door de wind. Rotsstenen en cactussen vormen de baseline van het avontuurlijke Nationaal Park Arikok aan de eerder ruige noordkust. De plaatselijke wegenis is eigenlijk alleen maar goed verteerbaar voor 4x4’s. De natuur der dingen, in de eerste plaats de geologie en de fauna en flora, maakt Aruba eveneens geschikt voor hiking, bij voorkeur onder leiding van een gekwalificeerde begeleider van het Ranger-type.

Het kleurrijke Nederlands dat de meeste Arubanen kunnen spreken - Nederlands is daar nu eenmaal nog steeds de officiële onderwijstaal – is voor de enen een leuke verrassing, terwijl dat voor anderen helemaal niet hoeft. Voor wie wat last van heimwee zou hebben is er alvast ook het gastronomisch Belgisch-Frans restaurant Le Dôme. Het zal mensen van bij ons dus aan weinig of niets ontbreken op Aruba.

Toch is dit eiland vooral geschikt voor strandvakanties. Voor reizen in gezinsverband of met koppels, en zeker ook voor honeymoons. De Arubaanse spa-voorzieningen worden meer en meer uitgebouwd. Nauw verwant is er het opvallend succes van de als geneeskrachtig bestempelde aloë vera plant die merkwaardig goed gedijt op dit eiland.

Als verlengde wordt de zeestrook rondom het eiland vrij intensief geëxploiteerd in de diverse excursie- en recreatieprogramma’s. Met name duikers vinden genereuze onderwaterterreinen rond one happy island. Net zoals de golfers aangepast green vinden op het eiland zelf.