La Mamounia Marrakesh

In de prijzenregen die ieder jaar opnieuw over de hotelsector gestort wordt zijn er toch nog bijzondere vlagen die speciale aandacht krijgen. De Golden List van het Britse super-de-luxe magazine Condé Nast Traveller behoort daar zeker toe.

De awards worden toegekend in 6 verschillende categorieën: sfeer & design, locatie, gastronomie, kamers, vrijetijdsfaciliteiten en service. Telkens is er een wereldwijde winnaar en verder een selectie van 3 hotels per continent. We beperken ons hier tot Europa.

Qua locatie gaat de voorkeur anno 2011 uit naar de lodge Amangani die uitkijkt over de Snake River Valley in Wyoming (USA). In Europa scoren Hotel Imperial in Wenen, Hotel Cipriani in Venetië en Nimb in Kopenhagen het hoogst.

Voor de ambiance en het interieur is de grootste eer weggelegd voor het country-house hotel Lime Woud midden het romantische New Forest in Hampshire. Very British dus, maar vermits het UK een eigen onderverdeling krijgt, is de eer in continentaal Europa voor het trio Ciragan Palace Kempinski in Istanbul, Hotel Danieli in Venetië en Four Seasons Hotel Gresham Palace in Budapest.

Bekeken naar de kamers toe viel de keuze van de specialisten op het (in 2009 compleet gerenoveerd) Grand-Hôtel du Cap-Ferrat. Uiteraard staat dit Franse hotel aan de Middellandse Zee ook in de Europese tiercé. De andere hotels zijn La Posta Vecchia in het Italiaanse Ladispoli aan de Tyrreense Zee en The Merrion Hotel in het hart van Dublin.

Als de keuken doorslaggevend is, dan moeten we blijkbaar met z’n allen naar hotel Metropolitan in het centrum van Bangkok. Wat ons werelddeel betreft viel de keuze van de jury op Le Meurice in Parijs, Hesperia Tower in Barcelona en Hotel Splendido in Portofino.

Voor de vrijetijdsfaciliteiten is het Australische luxeresort Qualia op het eiland Hamilton (Greet Barrier Reef) top of the bill. Als Europese toppers worden het Intercontinental Aphrodite Hills Resort Hotel in Kouklia op Cyprus aangegeven, het Four Seasons Hotel Firenze en La Réserve in Génève.

Tenslotte de algemene service. Hier is het aloude La Mamounia in Marrakesh de global winner, zodat meteen ook Afrika van de koek deelt. De dienstbaarheid in Europese hotels werd het meest op prijs gesteld in het Four Seasons Hotel Milano, La Residencia op Mallorca en The Dolder Grand aan het meer van Zürich.