Bangladesh

Rangschikkingen dienen vaak met een korrel zout genomen te worden. Lonely Planet stelde een lijst van budgetvriendelijke bestemmingen voor 2011 op, maar doet daar zelf vrij luchtig over. Terecht, want de verplaatsingskosten naar zo’n bestemming kunnen onmogelijk verrekend worden voor iedereen. Daarom wordt de aandacht dan ook telkens alleen getrokken op bepaalde voordelige transacties ter plaatse. Deze top-10 heeft wel de verdienste enkele mooie suggesties aan te kaarten.

1. Bangladesh

Wordt door beschouwd als misschien wel de goedkoopste plek op aarde, want je kan er al heel behoorlijk eten voor minder dan 1 US dollar en een middenklasse hotel aantreffen tegen 10 dollar. Een cruiseferry in 1ste klas tussen hoofdstad Dhaka en Khulna kost amper 15 dollar (voor zo’n 27 uur varen) en een tiger-spotting tour in het Nationaal Park Sunderbans iets in de aard van 150 dollar. Bangladesh is alvast stukken goedkoper dan buurland India, meent Lonely Planet.

2. Nicaragua

Deze kleurrijke bestemming is blijkbaar heel wat beter bestand tegen de inflatie dan de meeste andere landen uit Centraal-Amerika. Een budget van 15 US dollar per dag moet kunnen voor eten en verblijf ter plaatse. Vertrektaks kost 32 dollar, waarschuwt Lonely Planet, maar heel wat touroperators hebben dit bedrag ingerekend. Suggesties: de koloniale steden Leon en Granada plus de maagdelijke Corn eilanden.

3. Washington DC

De toegang tot belangrijke gebouwen zoals het Lincoln Memorial, het Capitool en het National Air and Space Museum is vrij. Op deze manier ben je er inderdaad goedkoop af in Washington DC. Lonely Planet raadt niet zonder enige ironie af om ook zijn picknick mee te brengen. Of het broodtrommeltje mag geopend worden in Kenilworth Park and Aquatic Gardens is niet duidelijk, maar dit is in ieder geval het enige nationale park in de States dat volledig aan waterplanten gewijd is, en ook hier is de toegang vrij.

4. Parijs

In dit geval pakt Lonely Planet eens te meer behoorlijk los uit. De Franse hoofdstad zal nooit een prijs als goedkoopste bestemming winnen, heet het, maar wie over een Zwitsers mes beschikt kan zich al een verse baguette aanschaffen tegen 1 euro en een lekkere homp kaas erbij is ook best betaalbaar. Voeg er nog een fles wijn bij installeer je op één van de zitbanken ter hoogte van de Seine rechtover Notre Dame of de tuin aan de Pont Neuf. Liefst op een zonnige dag natuurlijk. Het gezelschap van een vriend of een geliefde maakt deze goedkope onderneming in Parijs des te aangenamer.  

5. Namibië

Botswana mikt op big spenders en Zuid-Afrika is niet meer zo prijsvoordelig als eertijds. Voor koopjes in dit deel van de wereld moet je in Namibië zijn, stelt Lonely Planet. Voor backpackers althans is het er mogelijk om met minder dan 50 US dollar perdag rond te komen. Voor 3 dollar kom je in Cape Cross Seal Reserve aan Skeleton Coast.      

6. Filippijnen

Zitten een beetje in concurrentie met de stranden van Thailand die bovendien populairder zijn. Op de Filippijnen kan je al  een hele dag lekker eten tegen minder dan 20 US dollar. Vanuit Zambales Coast of in de Bacuit archipel bestaan een pak leuke opportuniteiten voor island hopping. Voor de verplaatsingen per ferry naar al die idyllische oorden mag gerekend worden op 5 dollar per uur vaartijd.   

7. Argentinië

De koers van de Argentijnse peso maakt het leven voor buitenlandse bezoekers financieel zeer doenbaar. De prijzen voor een karaktervol middenklasse hotel in Buenos Aires of Patagonië starten aan de tegenwaarde van zowat 46 US dollar per nacht en elders zijn ze nog de helft goedkoper. Voor een maaltijd in een voortreffelijk eethuis zal de rekening, wijn inbegrepen, doorgaans de 30 dollar niet overschrijden. En een voetbalmatch bijwonen van absolute topclubs zoals Boca Juniors of River Plate kan vanaf 3,60 dollar.    

8. Napels

Italië in z’n geheel is zeker niet goedkoop, maar Napels lijkt een uitzondering op deze regel. Bovendien opteren de meeste eethuizen in de stad voor vers en normaal voedsel. Ook de overnachtingen kunnen best meevallen, want een goede B&B kost niet meer dan 75 euro per nacht. Napels is bovendien zichzelf gebleven, niet ten prooi gevallen aan hordes toeristen. De ferry overzet naar het unieke Capri kost amper 10,50 euro.  

9. Oekraïne

Voor koopjesjagers is in Oekraïne het vet is een beetje van de soep voor koopjesjagers, oppert Lonely Planet. De prijzen van de hotellerie in hoofdstad Kiev zijn bijvoorbeeld flink gestegen. Maar goede deals blijven mogelijk: in Lviv en Odessa kost een overnachting in een gemiddeld hotel minder dan 50 US dollar per nacht. Een treinkaartje tussen deze beide steden kost niet eens de tegenwaarde van 10 US dollar. Ook voedsel in het algemeen en bier vallen best mee inzake prijs voor wie wat uitkijkt. 

10. Syrië

De relativiteit der dingen is eens te meer bewezen. Deze lijst werd in november vorig jaar opgesteld, maar de politieke problemen maakten dat deze bestemming al sinds maart 2011 afgeraden wordt wegens te gevaarlijk. Een verblijf van 50 US dollar in een middenklasse hotel bleek nochtans geen probleem en de rit tussen de twee grootste bezienswaardigheden, Damascus en Aleppo, kostte nog geen 5 US dollar. Te rangschikken in de categorie: ’t is jammer maar helaas…