We schrijven onszelf wat graag een Bourgondische natuur toe, beseffen telkens opnieuw dat we in ons landje prima bedeeld zijn inzake restaurants, bistrots en brasseries, maar toch gaat slechts een beperkte minderheid deze natuur aftoetsen tijdens zijn vakanties in het buitenland, toch niet qua gastronomie. Hoewel een internationale nivellering naar boven toe niet kan ontkend worden, zweren we collectief bij de keukens van de klassieke vakantielanden Frankrijk, Spanje en Italië naast de onze. Zwitserland komt bijvoorbeeld zelden in dit rijtje niettegenstaande de vermaarde hotelscholen en dito restaurants.
De bereikbaarheid kan alvast geen probleem zijn, en zeker niet het Franstalig gedeelte van Zwitserland. De Swiss Riviera – met namen die stuk voor klinken als alpijnse koeienbellen zoals Lausanne, Montreux, Vevey, Nyon en Lavaux – is één van die gezegende oorden begiftigd met een microklimaat. De palmbomen van Montreux gelden als overtuigend bewijs van een fenomeen waar de bescherming van hoge bergen in de rug uiteraard mee te zien heeft.
De Swiss Riviera, toch zeker de kern Montreux-Vevey, staat symbool voor een aparte lifestyle. Niet meteen de goedkoopste, maar de meerwaarde in retour is groot. De kans om VIP’s allerhande tegen het bekende lijf te lopen is zeker niet denkbeeldig. Veel van deze lui komen er nu eenmaal graag omdat er geen opdringerige fans, laat staan paparazzi op de loer liggen. De sfeer van leven en laten leven is het. De boodschap luidt: iedereen genieten. Het contrast tussen de eeuwige sneeuw op de hoogste bergtoppen en de weerspiegeling van de aangename zon in het water geeft daar ook alle aanleiding toe.
De plaatselijke hotels en restaurants vormen op hun beurt een grote sterrenverzameling, maar mits enig uitkijken kan de minderbegoede sterveling zich gerust ook een en ander laten welgevallen. Dat is alvast het geval met een tochtje op het Meer in één van die oldtimer stoomboten. Vooral 's avonds met de lichtjes onder de maneschijn is de romantiek echt niet weg te branden.
Met het levensgroot beeld van Freddie Mercury (Queen) aan de oever van het Meer heeft Montreux een evenwaardige landmark met de buren van Vevey die zich sinds jaar en dag met Charlie Chaplin identificeren. De beide municipaliteiten houden er tegelijk een rijk cultuurleven op na, met resp. de festivals rond jazz en theater als jaarlijkse hoogtepunten. Château de Chillon (Montreux), het Olympisch Museum (Lausanne) en de zoutmijnen van Bex behoren tot de permanente blikvangers.
Het all-in-one ticket Swiss Travel System laat bovendien voordelige combinaties toe. Als klassieker geldt bijvoorbeeld de Swiss Pass niet enkel op trein, bus en boot, maar het ticket geeft tevens gratis toegang in diverse musea en bovendien bekomt de houder 50% reductie op de specifieke bergbanen. Als moeder van alle bergbanen geldt overigens het traject Montreux - Rochers-de-Naye waar de heerlijke panoramazichten kunnen afgewisseld worden met de marmottenverzameling en de alpentuin. Een heel leuke trein (enkel van juni tot oktober) is de Chocoladetrein: het zijn retro Pullman rijtuigen die sporen van Montreux naar de kaasmakerij van Gruyères, de chocoladefabriek van Nestlé in Broc en terug.
De wijnvelden van Lavaux bevinden zich, als Unesco-werelderfgoed, dan weer één van die heerlijkheden op de hellingen aan het Meer van Genève zelf. Tussen de wijngaarden ligt een netwerk van dorpen waarvan Cully het meest uit de kluiten gewassen is. De bezoeker wordt er met open armen ontvangen in wijnkelders. Daarnaast is er een ruim aanbod van wandelwegen, plus het treintraject Vevey – Puidoux-Chexbres pal tussen de wijngaarden in.
Aigle is met z’n grandioos kasteel te midden van de wijnvelden tegelijk een superlocatie voor fotografen. Voor de absolute wijnkenners is, nog in Aigle, de Cave du Prieuré van Bernard Cavé een soort bedevaartsoord. Het vinificatieproces van zijn Clos du Crosex Grillé gebeurt op een supergeconcentreerde wijze zodat de smaak ook buitengewoon vol is.
De superlatieven gelden ook voor de lokale kaasmakerijen. Etivaz wordt reeds een half millennium lang gemaakt op een hoogte tussen 1000 en 2000 m. Tomme Fleurette, een product uit Rougemont, is eveneens heel populair, net als de Vacherin Mont d'Or afkomstig uit de buurt van de Lac de Joux.
Enkele toplocaties in de bergen achter de Swiss Riviera? De leefomstandigheden in Villars-sur-Ollon zijn zo optimaal dat een zeer aanzienlijk aantal buitenlandse families er zich komen vestigen is, en voor Zwitserland wil dat wat zeggen. De omgeving straalt charme uit in alle seizoenen. In de winter kan men er skiën of snowboarden tot op 3000 m hoogte (de gletsjer van Les Diablerets), in de zomer lokken de bergwandeltrajecten, de golfcourts, enz.
Idem voor Château d’Oex: in de zomer is dat een paradijs voor natuurliefhebbers, mountainbikers plus liefhebbers van rafting, kanoën en andere wildwatersporten, in de winter is er naast de skipret vooral de jaarlijkse legendarische super kleurrijke internationale ballonwedstrijd.