Parijs

Salamanca is ongeëvenaard om de bloemetjes buiten te zetten.

De beoordelingssite Zoover maakte een top-10 van Europese partysteden. Die rangschikking is uiteraard in de eerste plaats gericht op fuifnummers en feestjesbouwers, waar per definitie vooral jongere mensen toe behoren. Wat is de keuze van de aankomende generatie?

De poll gaf enkele verrassende resultaten, zowel qua steden die niet in de top-10 zitten (zoals Londen, Barcelona, Belgrado, Chersonissos,... ) als het omgekeerde. In zoverre dat Zoover de resultaten van de vox populi toch maar liever verborgen partysteden heeft genoemd.

1. Salamanca

Kenden we vooral als Europese Culturele Hoofdstad 2002 en als universiteitsstad. In dat laatste element zitten natuurlijk de kiemen van het blijkbaar zeer bloeiend uitgaansleven in deze Spaanse kunststad. Een echte plausibele verklaring waarom precies de grote baken van de regio Castilië en Leon de hoogste ogen gooide, ligt niet zo direct voor de hand. Eén ding is zeker: er zijn nog heel wat broeierige steden met stevige studentenpopulatie in het warme zuiden. 

2. Ibiza-Stad

Deze keuze is natuurlijk totaal geen verrassing. Of toch: het is een kleine surprise dat Ibiza niét op nummer 1 staat. De reputatie van mekka voor onvermoeibare dansfanaten, nachtbrakers en zelfs adepten van stevige slemppartijen houdt nu al jarenlang aan. Lees de in vedettenlevens gespecialiseerde ‘boekjes’ er maar eens op na. Aan de andere kant is het ook een kunst om ‘hot’ te blijven.

3. Krakau

De vergelijking met Salamanca gaat ergens op als levendige studentenstad en locatie met eigen kunsthistorische indrukwekkende invulling, maar het decor is in dit geval het zuidelijk gedeelte van Polen. De populatie laat er blijkbaar het vaak grauwe verleden vooral niet aan z’n hart komen. De aanwezigheid van veel bars en uitgaansmogelijkheden werkt zoiets uiteraard in de hand. 

4. Makarska

In de parel van de Makarska Riviera (Kroatië) kan het er wel eens hevig en luidruchtig aan toe gaan bij nacht en ontij. Party animals tekenen hier voor thuis, maar deze escapades lijken ons eerder vooral beperkt tot het hoogseizoen. De locatie Makarska gaat niet vrij van een zeker mondain karakter; de grootste party activiteiten vinden althans in de directe buurt van de jachthaven plaats.

5. Tallinn

De Baltische staten konden in dit liederlijk rijtje bezwaarlijk achterwege blijven. De mystiek van de nog steeds op een duidelijk middeleeuws patroon geschoeide stad worden flink geaccentueerd door de aanwezigheid van etablissementen allerhande in de Estse hoofdstad. De titel van Europese Culturele Hoofdstad 2011 richt de spots nog eens extra op het leven zoals het is ter plekke.

6. München

De connotatie met de legendarische Oktoberfeste is natuurlijk niet weg te branden. Zou München uitverkoren zijn omwille van de grote pinten met schuimende kragen en de meisjes in genereus Dirndl-kleedje? Allicht niet. De hoofdplaats van Beieren heeft meer in zich, straalt vandaag iets frivools uit zich dat afbreuk doet aan de zakelijke sfeer die sommige andere steden kenmerkt.

7. Parijs

Is uiteraard een ‘evergreen’, maar ook rood en wit, want de Moulin Rouge en de Place Blanche horen bijna sinds mensenheugnis onverbrekelijk met de Lichtstad verbonden. Bovendien blijft de Franse hoofdstad met z’n heel speciale ambiance almaar nieuwe uitdagingen en attracties genereren. 

8. Cesme

Bodrum wordt vaak bijgenaamd het St.-Tropez van Turkije, maar voor de rest draagt dit immense land niet de spectaculairste uitgaanscultuur met zich mee. Cesme aan de Egeïsche Zee, op 80 km ten zuiden van Izmir, is volgens de klanten van Zoover de grote uitzondering op de partyregel. Wie zei ook weer dat de stem des volks altijd gelijk heeft? 

9. Wenen

De Oostenrijkse hoofdstad is z’n reputatie van oubolligheid en krakkemikkigheid allang kwijt. Wien bleibt Wien inderdaad maar kreeg over de jongste decennia heen wel het karakter van een bijwijlen zelfs hippe stad. Er valt inderdaad heus nog wat anders te beleven dan statige Strauss walsen of stijfdeftige klassieke muziek.

10. Flachau

Heeft vooral te zien met après-ski. Daar worden althans de hoogste waarderingscijfers voor gegeven. De uitgaansreputatie geldt met andere woorden vooral in de koudste gedeelten van het jaar voor dit begenadigde Oostenrijkse skioord. De Glühwein en andere sterkmakers doen in dit gedeelte van Salzburgerland blijkbaar wonderen.