Lake District Uk

Stedentripper.com is, zoals de naam duidelijk suggereert, gericht op citytrips. Maar je kan ook niet eeuwig op fraaie voorgevels en monumenten kijken. Misschien is Moeder Natuur zelf wel het mooiste kijkstuk ter wereld. Stedentripper is van Nederlandse origine, maar wat dat betreft is er allicht weinig verschil met onze smaak. De selectie gebeurde tussen de bijna 500 nationale parken die het oude continent rijk is. Steeds werd er ook de dichtstbijzijnde grote stad aan toegevoegd waarmee een bezoek dus best combineerbaar is.

1.Lake District (UK)

Zo komt het dat Newcastle upon Tyne, inderdaad tegenwoordig een prachtstad die er een nauwe samenwerking met Gateshead aan de overkant van de rivier op nahoudt, vermeld wordt bij het Lake District. Terwijl Bowness-on-Windermere als ongelooflijke publiekstrekker aan het gelijknamige ‘ribbon lake’ Windermere, eigenlijk een uit zijn voegen gebarsten dorp is. Het spectaculaire reliëf van het Lake District blijkt zijn oorsprong te vinden in de IJstijd. 

2. Coto Donana (Spanje)

Het Parque Nacional de Donana ligt aan de Atlantische Oceaan, aan de monding van de Guadalquivir in Andalousië, op ongeveer anderhalf uur van Sevilla. Er is een uitgebreide fauna – met zelfs lynxen – maar vooral flora in overvloed . Dit laaggelegen nationaal park biedt een naadloze overgang van duinen tot glooiende groene weiden. Coto is het Spaans voor jachtterrein.

3. Hoge Tatra (Slovakije & Polen)

Grensoverschrijdend gebied (noorden van Slovakije en zuiden van Polen) dat een lust voor het oog is. De hoogste piek ligt op 2600 m. De Hoge Tatra is geschikt voor hikers, mountainbikers en echte bergbeklimmers in de zomer, maar biedt ook leuke parcoursen voor skiërs en ander wintersporters in de winter. Poprad, dat over een internationaal vliegveld beschikt, is de meest nabije grote stad van enige envergure.

4. Triglav (Slovenië)

Terwijl het laagste punt van dit idyllische park op Sloveense bodem amper het zeeniveau overschrijdt, werd het integendeel genoemd naar Triglav, de naam van de hoogste berg die zich dichtbij de Italiaanse grens situeert. Meest nabije grote stad is dan ook het Italiaanse Udine. Benevens de aanhangers van het betere wandelwerk vinden ook de liefhebbers van meren en watervallen beslist hun gading in Nationaal Park Triglav.

5. Jotunheimen (Noorwegen)

Wonderbaarlijke ode aan de schoonheid, waar Noorwegen ogenschijnlijk een patent op heeft. Ligt op enkele uren van hoofdstad Oslo. Dit nationaal park is dan ook enorm groot en gevarieerd. Jotunheimen ligt bezaaid met vele tientallen bergtoppen. Het is vanuit verschillende invalshoeken heel aantrekkelijk: zo kunnen ook de vissers er aan hun trekken komen naast spotters van diersoorten zoals herten, elanden, lynxen en wolven.

6. Kalkalpen (Oostenrijk)

Op zijn beurt een mega-gebied, op anderhalf uur rijden van Linz. Kalkalpen staat bekend omwille van zijn bosrijkdom en zijn berglandschappen. Dit nationaal park ligt bezaaid met leuke dorpjes. De kwaliteiten liggen tegelijk ondergronds, want staat bekend omwille van de talrijke grotten, waarbij zelfs een ondergrondse ijszuil tot het patrominium behoort.

7. Cévennes (Frankrijk)

Hoeft aan de meeste Belgen niet meer voorgesteld te worden, maar het is goed ook elders te horen dat dit een ontzettend mooi en waardevol gebied is. Het heuvelachtig landschap, de druipsteengrotten, de kastelen en de verlaten sites maken van dit natuurpark wat het is. De Cévennes is populair bij birdwatchers omwille van de roofvogelsoorten. Dichtstbijzijnde grote stad is Montpellier, maar ook Nîmes ligt binnen bereik. 

8. Snowdonia (Wales)

Fantastische site die genoemd werd naar de bijna legendarische Snowdon, de hoogste berg helemaal in het noorden van Wales. De dichtstbijzijnde grote stad is [b]Liverpool, op Engels grondgebied. In Snowdonia geldt Conwy Castle geldt als één van Wales belangrijkste monumenten. Een authentiek tandradtreintje doorklieft het landschap dat onder meer begrensd wordt door de Ierse Zee. 

9. Meren van Plitvice (Kroatië)

Unieke verzameling van 16 verschillende meren, met het accent op de soms verbluffende onderlinge cascades in een geweldig groen decor. Deze site kan, eventueel verkort, makkelijk bezocht worden door zelfs onervaren wandelaars. Het park is al sinds 1979 door de Unesco uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Het oude gedeelte van havenstadZadar, toch een behoorlijk eindje rijden daarvandaan, geniet eveneens van hoge Unesco-protectie.

10. Sarek (Zweden)

Moeder van alle nationale parken in Europa, want reeds erkend in 1909. Hoog in het noorden gelegen in het Zweedse gedeelte van Lapland. Dichtstbijzijnde grote stad is het Noorse Bodo, en da’s toch wel een paar uur rijden daarvandaan. De vallei van de rivier Rapa ziet er fantastisch uit. In dit park met acht pieken van boven de 2000 m worden de bezoekers zeker niet gepamperd. Het is dus niet geschikt voor dilettanten.