Lake District Uk

Top 10 van Nationale parken

Stedentripper.com is, zoals de naam duidelijk suggereert, gericht op citytrips. Maar je kan ook niet eeuwig op fraaie voorgevels en monumenten kijken. Misschien is Moeder Natuur zelf wel het mooiste kijkstuk ter wereld. Stedentripper is van Nederlandse origine, maar wat dat betreft is er allicht weinig verschil met onze smaak. De selectie gebeurde tussen de bijna 500 nationale parken die het oude continent rijk is. Steeds werd er ook de dichtstbijzijnde grote stad aan toegevoegd waarmee een bezoek dus best combineerbaar is.

Lees meer
Manche

La Manche: de rust van historische stranden

De geschiedenis heeft La Manche, het meest westelijk deel van Normandië, voor eeuwig vastgelegd als de plek waar op 6 juni 1944 D-Day ingezet werd, de basis voor de overwinning van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ter plaatse zijn nog heel wat antecedenten merkbaar. Omgekeerd in de richting van La Manche is het moeilijk zich te ontdoen van een Land's End-gevoel.

Lees meer
Uppsala

Uppland is een romantische staalkaart van landelijk Zweden

Stockholm heeft als bestemming allang het hart van de wat alternatieve citytrippers weten te veroveren. Maar net zoals Brussel België niet is, staat Stockholm geen symbool voor Zweden in z’n geheel. De spirit van het échte Zweden heerst veel uitgesprokener in de provinciesteden en op het platteland. In Uppland, de provincie juist boven (upp) de hoofdstad, blijkt dit al meteen.

Lees meer
Zwitserse Riviera

Swiss Riviera - echt om van te snoepen

We schrijven onszelf wat graag een Bourgondische natuur toe, beseffen telkens opnieuw dat we in ons landje prima bedeeld zijn inzake restaurants, bistrots en brasseries, maar toch gaat slechts een beperkte minderheid deze natuur aftoetsen tijdens zijn vakanties in het buitenland, toch niet qua gastronomie. Hoewel een internationale nivellering naar boven toe niet kan ontkend worden, zweren we collectief bij de keukens van de klassieke vakantielanden Frankrijk, Spanje en Italië naast de onze. Zwitserland komt bijvoorbeeld zelden in dit rijtje niettegenstaande de vermaarde hotelscholen en dito restaurants.

Lees meer
Istrie

Istrië

Met een kustlijn van in totaal 445 km en een achterland dat ongeveer alle nodige producten - tot zelfs witte truffels gedijen in het bos! - oplevert, trekt Istrië in de eerste plaats de kaart van de levensgenieter. Alle zintuigen, weet je wel? Het oog wordt terdege verwend, de pijnbomen ruiken goddelijk, de lokale keuken pakt schitterend uit en de Kroatische wijnen worden altijd onderschat… tot men ze geproefd heeft. Proef zeker eens (de witte) Malvasija, made in Istria!

Lees meer
Sporaden

Sporaden

Sedert vorig jaar de film Mamma Mia! - met Abba-muziek en met Meryl Streep en Pierce Brosnan in de hoofdrollen - in roulatie kwam, mogen de Sporaden (Egeïsche Zee) die als schitterende filmlocatie dienden, zich in een duidelijk gestegen toeristische belangstelling verheugen. Dat geldt ook meer algemeen voor de prefectuur Magnesia waartoe deze eilanden behoren en waarvan de zetel gevestigd is in Volos op het vasteland.

Lees meer